Oppskrifter

Hvordan komponere et fantastisk ostefat

Mange har sine favorittoster og utelukker dessverre hele grupper av ost etter å ha smakt èn ost innenfor èn ostegruppe, èn gang. Men med ett lekkert og spennende ostefat blir man fristet til å gi alle oster ett nytt forsøk. Man får lyst til å smake nye smakskombinasjoner og fatet kan lett utvikle seg til å bli kveldens høyepunkt og et sosialt og spennende måltid der store deler av samtalen handler om smaker. Hvis man har en bra ostedisk i nærheten, med ekspertise, er det ingen sak å sette sammen ett bra fat. Men hva om man står på nærbutikken og ser på plastinnpakket og kanskje litt uinspirerende kjøledisk? Da er det fint med litt kunnskap på lur.

Så hvilke oster skal du gå for?Tenk at du skal dekke fire grupper med ost laget på tre typer melk, ku, geit og sau. Da har du garantert en stor og spennende bredde på fatet både i smak og struktur. De fleste liker de milde ostene best, så kjøp litt mer av de, og beregn 140-175g ost pr person.

De fire ostegruppene er:

Kittmodnet ost: For eksempel Ridder, Port Salut, Limburger og Munster.

Faste og halvfaste oster som: Jarlsberg, Sveitser, Edamer, Manchego og Mimolette.

Blåmugg: Selbu blå, Norzola, Gorgonzola, Stilton og Valdeon.

Hvitmugg: Brie, Camembert, Chevre, Constante bliss.

I tillegg har du ferskost som philadelifia og snøfrisk, og brunoster.

Tilbehør:

Spennende tilbehør og et variert utvalg gjør ostene enda bedre. Da kan man komponere sine egne spennende munnfuller, og man begynner å anbefale hverandre gode kombinasjoner. Godt moden og frisk frukt som druer, fiken, pære og aprikos er deilig til de fleste oster. Tørket frukt, godt syltetøy, en nøtteblanding, spekemat og kjeks som ikke er alt for salt er deilig til. Men fantastisk brød er et must. Gjerne fransk landbrød og nøttebrød. Hvis du er så heldig å ha en baker i nabolaget er det vel verdt ett besøk.

Servering:

Legg gjerne opp osten etter de forskjellige gruppene. Hvis det er et stort selskap er det fint å merke de. Ha rikelig med kniver til fatet, så hver ost får din egen kniv. Ostene er på sitt beste når de ikke er iskalde, men de myke ostene er enklere å skjære pent når de er kalde. Så legg opp den kalde osten 1-1 ½ time før servering, dekk med litt plastfolie og la stå i romtemperatur til servering.0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle