Oppskrifter

Marshmallows med pepperkakekrydder

Oppdatert: 14. des. 2017

Disse er så overlegne gode at jeg ikke kan ha en jul uten. All min motivasjon for en eventuell sukkerfri dag ryker ut av vinduer når disse er i huset. De er min krypton! Myke og mildt krydret som passer perfekt til kakao, eller med sjokolade og dryss av knuste pepperkaker til kaffen. Eller som syndig snop mellom alle måtider, før leggetid eller som dessert etter frokosten. Som sagt... krypton.

Visste du at marshmallows ble spist allerede 2000 år f.Kr. av egypterne? De ble laget av stivelsen fra legestokkrose (Althaea officinalis) som vokste i myrområder, som heter marshes på engelsk. Derav marshmallows. Det var bare faraoene som fikk spise godteriet, og i senere kulturer var det de kongelige og overklassen som spiste det for å lindre sår hals og hoste. For legestokkrosen skal ha hatt virkestoffer som hjalp. I Frankrike ble godteriet kalt Pâté de Guimauve. Det tok to dager å lage godteriet, og det ble fort spist opp. Så på 1800-tallet begynte butikker å lete etter en alternativ stivelse og begynte å produsere marshmallows med gelatin, som vi gjør i dag.


Oppskrift


1 dl vann

200 g sukker + ekstra til strø

½ ts kanel

½ ts malt ingefær

1 klype muskat

1 klype malt nellik

1 ts vaniljeektrakt

6 gelatinplater

60 g eggehvitte (fra ca. 2 egg)

1 ss sirup


Litt melis

200 g mørk sjokolade

1 dl finknuste pepperkaker


Legg gelatinplatene i rikelig med vann.

Kok 1 dl vann og sukker i en tykkbunnet kjele til den når 120 grader. Bruk et sukkertermometer for å sjekke temperaturen underveis og trekk kjelen vekk fra varmen når sirupen har nådd 120 grader. Kryst vannet ut av gelatinen og rør ut i sirupen. Rør inn krydderne og vanilje. Visp eggehvitter og 1 ss sirup (altså den du har kjøpt i butikken, ikke den du har stående på kokeplaten) til marengs. Hell den varme sirupen i marengsen mens maskinen går. Pisk til marengsen er kald.


Ha litt neutral olje på tørkepapir og smør et tynt lag olje på et bakepapir. Ha marshmallows massen over på papiret og stryk ut til 2 cm lag. Avkjøl til dagen etter i romtemperatur. Skjær opp i terninger og vend i sukker. For å skjære lettere kan det være lurt med litt neutral olje på kniven eller dyppe kniven i melis.


Valgfritt:

Smelt sjokoladen over vannbad og dypp den ene halvdelen av marshmallowsene i sjokoladen. Dryss over pepperkakesmuler og legg på et bakepapir til sjokoladen har stivnet.

De er himmelske samme dag, men kan også oppbevares i en lufttett boks, helst uten å komme borti hverandre, i en ukes tid.Foto fra en serien jeg og Klaudia Iga Peres hadde i magasinet Bake for et par år siden.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle