Oppskrifter

Sjokolade og karamellterte med havsalt

Denne er helt vanvittig god! Jeg hadde oppskriften på trykk i det Svenske Femina og fikk et leserspørsmål om karamellen. Den fløt ut av den paien når den ble skåret, så jeg endte opp med å lage en test i og fotograferte den i forskjellige temperaturer. Når dette bildet ble tatt var jeg i studioet til Veslemøy Vråskar en varm sommerdag. For å unngå at det varme studioet skulle lage problemer, tok vi bilder av alle dessertene når de var kjøleskapskalde, og den kalde karamellen holdt seg fast som på bildet. Hvis du ønsker en mykere karamell lar du den stå i romtemperatur en times tid før servering. Med en litt varmere terte kommer smakene bedre fram og karamellen er syndefull god når den flyter litt ut.Bunn:

200 g hvetemel

2 ss sukker

2 ss kakao

100 g smør

2 eggeplommer

½ ts vaniljesukker


karamell:

250 g sukker

125 g smør

100 ml kremfløte

1 klype flaksalt


sjokolade:

2 ss sukker

1 egg

1 eggeplomme

100 g sjokolade

75g smør


Fremgangsmåte

Bunn:

Bland det tørre. Kjør det tørre sammen med smøret i en food processor. Ha i eggeplommene og kjør sammen til en deig. Form deigen til en kule, trykk den litt flat og pakk inn i plastfolie. Sett i kjøleskapet i 30 min. Kjevle ut deigen og trykk den ut i en dyp 20 cm diameter terte/pai form. Dekk med plast og sett i kjøleskapet i minst 30 min. Prikk bunnen med en gaffel. Form en lang pølse av aluminiumsfolie og trykk den mot sidene av formen for å holde bunnen på plass mens den steker. Stek bunnen på 200 grader i ca 20 min.


Karamell:

Ha sukker i en tykkbunnet kjele med 5 ss vann. Varm på medium varme og rør til sukkeret er oppløst. Smelt smøret i sirupet. Øk varmen noe og la blandingen boble. Rør nå og da og kok blandingen til en gylden karamell. Dette kan ta opptil 20 min. Ta kjelen av varmen og rør inn halvparten av fløten. Når blandingen har sluttet å boble rører du inn resten av fløten med saltet. Avkjøl.


Sjokolade:

Visp sukker, egg og eggeplomme til eggedosis. Smelt smør og sjokoladen sammen og rør det inn i eggedosisen til en glatt og glinsende røre.

Ha karamellen i tertebunnen. Spre sjokoladen over karamellen og stek på 190 grader i 20 min. Avkjøl i formen og server gjerne med litt krem og raspet sjokolade.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle